Den britiske potetindustrien er ikkje førebudd på konsekvensane av klimaendringane, heiter det i ei melding frå James Hutton Institute. Det er den rekordvarme sommaren som har fått alarmklokkene til å ringe.
Den nye gjødselbrukforskrifta trådte i kraft 1. februar 2025. I denne teksten oppsummerer vi de viktigste endringene du som potetprodusent må ta hensyn til når det gjelder jordprøver.
Det finnes mange løsninger for å lagre potet. Noen har lager, mens andre benytter seg av muligheten for å legge poteten i kule ute på jordet. Vi har snakket med Per Ivar Berg i Grue om hvilke fordeler og ulemper en har med slik lagring.
Potetrådgiverne i NLR var i august på gårdsbesøk hos Kristian Møller Sørensen i Bording, en halvtimes kjøring øst for Herning. Kristian er en meget travel mann. I tillegg til å drive gården på 9000 daa er han også formann i Karup Kartoffelmelfabrikk, og sannelig også styreleder for hele Kartoffelmelcentralen, KMC.
Når sesongen ute på jordet går mot slutten, starter sesongen inne på lageret. Lagrene fyller seg opp, og det er store verdier som må passes på gjennom vinteren og utover våren.
Innlagring og sårheling er viktig for å sikre god kvalitet og redusere svinn i potetproduksjonen. Potetknollen er en levende organisme hvor en del prosesser fortsetter etter høsting, og den må derfor behandles riktig for å bevare kvaliteten gjennom lagringssesongen.
Gjennom en god opptørking av potetene legger du grunnlaget for at lagringssesongen blir en suksess. Det er flere metoder og løsninger som kan benyttes for å tørke potetene. Målet er å få bort fukta som ligger på potetens overflate umiddelbart etter opptak. I tillegg vil fukta fra jord og klump forsvinne. Tørre poteter er det viktigste tiltaket for bedre skallkvalitet.